tirsdag 28. oktober 2014

Kommunismen og fascismen

Hva var hovedtrekkene ved den fascistiske ideologien? Hvordan skilte den italienske fascismen og den tyske nazismen seg fra hverandre?
Den fascistiske ideologiens hovedtrekk var de nasjonalsosialister, de drev med førerdyrking, de var imperialister og voldelige. Forskjellen mellom den tyske og den italienske fascismen var at Tyskland fokuserte mye mer på raselæren. Den tyske fascismen var mer rasistiske enn den italienske fascisten.
På hvilken måte kom Mussolini til makten i Italia?
Italia var i oppløsning og statsmakten var svak. Mussolini og hans lojale tilhengere marsjerte mot Roma og tok over makten uten vold og på grunn av ustabilitet ga statslederne fra seg makten uten motstand.
Hvorfor oppnådde nazipartiet (NSDAP) så stor oppslutning ved valgene i begynnelsen av 1930-årene?
NSDAP oppnådde mye oppslutning i 1930-årene fordi det var en stor økonomisk krise og enorm arbeidsløshet. I tillegg fungerte ikke Weimar-republikken ettersom det ikke var noen fremgang i landet.
Hva kjennetegnet naziregimet i 1930-årene?
Andre partier ble forbudt. Kommunister og sosialister ble sendt til konsentrasjonsleirene eller så ble de henrettet. Pressen ble ensrettet. Journalistene fikk bare skrive det myndighetene tillot, og den nazistiske propagandaen dominerte i massemediene.
Hva slags menneskesyn hadde nazistene?
Nazistene trodde på rasepolitikk; den ariske rasen var på topp og deretter kom andre raser. Nederst på rasestigen var jødene. Nazistene brukte gamle germanske myter, legender og fortellinger. De brukte også arkeologiske funn for å “bevise” at den ariske rase var mer velutviklet enn de andre rasene.
Hvorfor ble Østerrike innlemmet i Tyskland, og hva var reaksjonene på dette?
Østerrike ble innlemmet inn i det Nazityskland på grunn av at det hadde en stor populasjon med tysktalende mennesker.  Det internasjonale samfunn mente at det bare var naturlig at Hitler underla seg tysktalende land.
Hva vil det si at nazismen og kommunismen var totalitære ideologier? Hva er likhetene og forskjellene på de to ideologiene og på utviklingen i Tyskland og Sovjetunionen?

Nazismen og kommunismen var totalitære ideologier, det vil si at begge ideologiene ville ha total kontroll over samfunnet og gjennomsyre det med sin ideologi. Ideologien skulle prege alle sider av menneskenes liv, enten det gjaldt politikk, økonomi, kultur eller familie. Likhetene mellom ideologiene var at både fascistene og kommunistene var fiender av demokratiet. Begge ideologiene drev med terror, undertrykte all opposisjon og fengslet eller henrettet politiske motstandere. I tillegg drev begge ideologiene med en ekstrem form for førerdyrking. Forskjellene var at kommunistene ville grunnlegge en ny type samfunn, mens fascismen bare ville dyrke nasjonen. I tillegg var fascismen i dens tyske utforming rasistisk, mens kommunistene ikke hadde noen raselære. 






Hansa og Simon