tirsdag 7. oktober 2014

Fortjente Tyskland skylden for første verdenskrig?

Første verdenskrig ble kjempet mellom 1914 til 1918 og krevde flere millioner av sivile og militære liv. Den utløsende årsaken til første verdenskrig var skuddene i Sarajevo. Franz Ferdinand og hans kone var på besøk i Serbia, da Gavrilo Princip skjøt og drepte kronprinsparet. Østerrike-Ungarn stilte et ultimatum; enten skulle Serbia anerkjenne Østerrike-Ungarn som et herredømme eller krig. Serbia nektet å anerkjenne Østerrike-Ungarn som et herredømme og ba bistand fra Russland som var deres alliert. Østerrike-Ungarn var på sin side alliert med Tyskland, som hadde lovet å hjelpe hvis de eventuelt ble angrepet. Etter krigens slutt var det materielle skader for flere milliarder kroner, og stormaktene som hadde vunnet krigen bestemte å gi Tyskland for skylda (Kilde 2: Utdrag fra Versaillestraktaten som gjaldt Tyskland (de allierte vil si: Storbritannia, Frankrike og USA). Spørsmålet er fortjente Tyskland skylden etter første verdenskrig?

Tyskland fikk skylden for første verdenskrig og det er det flere årsaker til. En av grunnene til at stormaktene som hadde vunnet krigen ga skylden til Tyskland var for et første at de ville unngå et tysk herredømme. Og for det andre ville ikke stormaktene ha en konkurrent i Europa som kunne utfordre Storbritannia, Frankrike og Russland som kolonimakter. For det tredje så var Frankrike en av vinnerne, og de ville ha erstatning for de store ødeleggelsene og i tillegg ville de ha hevn for tapene i 1871 under fransk-prøyssiske-krigen.

På den ene siden fortjente Tyskland skylden etter første verdenskrig. For det første så ønsket Tyskland at det skulle bli en krig; den tyske rikskansleren sa til den Østerrike-Ungarns keiseren: “Østerrike-Ungarn må avgjøre hva det skal gjøre for å ordne opp i sitt forhold til Serbia. Men hva Østerrike-Ungarn enn beslutter, kan de være sikre på at Tyskland vil støtte som allierte. Hvis en krig må bryte ut, heller nå enn om ett eller to års tid, når ententene [Storbritannia, Russland, Frankrike] er blitt sterkere” (Kilde 5: Den tyske rikskansleren til Østerrike-Ungarns keiser). I dette utsagnet oppfordret rikskansleren til krig nå før ententene ble sterkere. For det andre så angrep Tyskland og Østerrike-Ungarn Serbia og Frankrike før det var blitt erklært krig (Kilde 1: Kommisjonens konklusjon). Og for det tredje så brøt Tyskland Belgia og Luxembourgs nøytralitet ved å sende soldater dit for å angripe Paris og Serbia. På den måten ble også Storbritannia med i krigen etter at Belgias nøytralitet ble brutt for Belgia hadde en beskyttelsesavtale med Storbritannia.

På den annen side er det uklokt å gi en stat hovedskylden for en krig, og i tillegg fortjente ikke Tyskland hele skylden etter første verdenskrig. En av grunnene til det er at det var ikke Tyskland som hadde stilt ultimatumet om anerkjennelse eller krig. Som historikeren Holger Herwig sa i sin bok “The Outbrake of World War One”: “Initiativet til krigen lå hos Østerrike-Ungarn. Det var de, og ikke Tyskland, som valgte militære fremfor diplomatiske midler. Både utviklingen og tempoet i juli-krisen [etter Franz Ferdinand ble skutt] ble bestemt av Østerrike-Ungarn. Østerrike-Ungarn bestemte seg for krig, ba om tysk støtte og utnyttet dette” (Kilde 12: Historikeren Holger Herwig). En annen grunn er at Tyskland gjorde det alle stormaktene hadde gjort; nemlig hjulpet sine allierte. Østerrike-Ungarn henvendte seg til Tyskland om de kunne få støtte i ultimatumet, og som sin plikt som alliert sa Tyskland ja. Det samme gjorde Russland for Serbia da østeriske soldater mobiliserte seg ved grensa. Russland så Tyskland som en trussel, og ba om bistand fra Frankrike; og Frankrike gjorde sin plikt som alliert og hjalp Russland og Serbia mot sentralmaktene.


Som konklusjon kan vi si at Tyskland alene ikke burde ha fått hovedskylden for første verdenskrig ettersom de gjorde det hver alliert hadde gjort; nemlig støttet sin alliertes beslutning. I tillegg var ikke det Tyskland som stilte ultimatumet. Skylden burde heller ha blitt delt ut til de to statene som utløste krigen; nemlig Østerrike-Ungarn og Serbia. Enhver stat som var med i krigen burde ha fått litt skyld på grunn av krigen.  En verdenskrig blir kjempet mellom flere stater, og da bør skylden bli delt hos alle partene!





Kilder:
Kilde 1: Kommisjonens konklusjon
Kilde 2: Utdrag fra Versaillestraktaten som gjaldt Tyskland
Kilde 5: Den tyske rikskansleren til Østerrike-Ungarns keiser
Kilde 12: Historikeren Holger Herwig