søndag 21. september 2014

Elfriede Kuhr

Velg en av personene vi har lest om i timen. Hvilke hendelser var personen vitne til? Det kan dreie seg om slag de var med i, steder hvor de var, teknologi de brukte, osv. Finn ut mer om disse hendelsene og sammenlign den informasjonen du finner med hvordan personen fra Krigens skjønnhet og sorg fremstilte/opplevde det. (Med andre ord: sammenlign makrohistorien med mikrohistorien.)

Elfriede var 12 år gammel tysk skolepike som var vitne til hvordan folk feiret krigsutbruddet. Elfriede stusset over at de tyske troppene dro vestover for å kjempe der. Elfriede blir sammen med en løytnant som senere ble drept og hun så kisten han bli bert forbi. Hun og flere andre synes ikke lenger at krigen var noe stas. Hennes opplevelser stemmer overens med historien; tyske tropper skulle kjempe først på vestfronten før de skulle kjempe mot russerne på østfronten.
Denne planen var en del av den Schleiffenplanen. Tyskland måtte kjempe på to fronter ettersom Russland i øst og Frankrike i vest var allierte. Schleiffenplanen gikk ut på at tyske myndigheter sendte alle sine styrker til vest for å erobre og ødelegge/svekke det franske forsvaret, og deretter skulle alle de tyske troppene snu og bare tenke på Russland. Planen ble ikke suksessfull av flere grunner. En av dem er at Tyskland undervurderte Belgia. Tyske tropper hadde tenkt å ta Frankrike gjennom Belgia, og forventet ikke så stor motstand. I tillegg trodde tyskerne at planen var så gjennomført og planlagt at de ikke regnet med hvor rask den franske hæren var. Den franske hæren kjempet tilbake og tyskerne fikk større motstand enn de hadde regnet med.
Elfriede skrev i dagboken sin at hun ikke visste hvorfor tyske tropper dro mot vestfronten og det er riktig ettersom planen ikke var kjent for de tyske borgerne.