onsdag 21. januar 2015

Kildebruk

1)      Hvilke kildekritiske spørsmål må du stille når du innhenter informasjon om mikropersonen. (f.eks. bestemor eller faren din)
-          Husker du hva som skjedde “...”?
-          Ifølge “...” så sies det at ting var slik og slik, opplevde du det også slikt?

2)      Fra alle de kildene er det bare denne kilden http://www.kildenett.no/portal/om som kan regnes som troverdig. http://vgd.no/samfunn/historie/tema/1761030/tittel/den-kalde-krigen-hjelp, https://prezi.com/q9qapp49k5vd/arsaker-til-kalde-krigen/, http://historie3ifb.wikispaces.com/Den+Kalde+Krigen%281945-1991%29 og http://www.daria.no/skole/?tekst=6071 kan ikke regnes som troverdige kilder ettersom det er skrevet av ungdommer og personer som har skrevet det selv. Det er hvem som helst som kan skrive innleggene, og vi vet ikke hvilke kvalifikasjoner de har. 

Norges innvandringshistorie

I 1950- og 1960-årene kan Norge kalles for et homogent land – innbyggerne i samfunnet hadde mange og klare likhetstrekk. Selv om det var mange etniske minoriteter i landet som samer og kvener, så ble de gruppene utsatt for en hardhendt fornorskingspolitikk. Etnisk nordmenns mål var å få samer og kvener til å gi opp sin egen særegne kultur og levemåte, og bli så norsk som mulig. I 1970-årene begynte pakistanere, marokkanere og tyrkere å utvandre fra sine hjemland til Norge for å arbeide. Ettersom Norge var under oppbygging og velferdsstaten ble utbygget så trengtes det arbeidskraft. Av den grunn var det ikke særlige strenge regler over hvor mange og hvem som fikk komme. I tillegg hadde de fleste vest-europeiske land stengt sine grenser for lengst, slik at det var vanskeligere å innvandre til Danmark for eksempel enn Norge. Men i 1975 begynte den norske økonomien å skrante og arbeidsledigheten økte, så myndighetene innførte innvandringsstopp, men det fortsatte å komme innvandrere til Norge. Innvandrerne fortsatte å komme i form av familiegjenforening; ektefeller og barn under 18 år ble gitt oppholdstillatelse. I tillegg ble det gitt oppholdstillatelse til flyktninger. Norge er gjennom internasjonale avtaler forpliktet til å ta i mot flyktninger og asylsøkere som er utsatt for forfølgelse i sine hjem. Under Vietnam-krigen (midten av 1955-1975) så ble mange vietnamesere som var katolikker forfulgt av kommunistene. Denne religionsforfølgelsen drev mer enn 300 000 vietnamesere ut på flukt. Mange av dem flyktet til Norge, og de internasjonale avtalene forpliktet Norge til å ta dem imot. I tillegg så har Norge måtte åpne sine grenser for EU-innbyggere. 1 1992 underskrev Norge EØS-avtalen (Europeisk Økonomisk Samarbeid) som sier at alle innbyggere i EU-land har lik linje med nordmenn til å søke om jobb i Norge. Ettersom Norge har et høyt lønnsnivå så er det et ettertraktet for arbeidsfolk fra Polen, Litauen og andre øst-europeiske land. 
Hvordan har utviklingen fra 1970-tallet til i dag vært når det gjelder innvandring, integrering og rasisme? Er situasjonen blitt bedre, verre eller uforandret?
Når innvandringen starter opp for fullt, så er det mange som er skeptiske til deres nye landsmenn - mange mener at de ikke har samme verdier som etnisk nordmenn og begynner dermed å demonstrere. Det blir verre når arbeidsledigheten begynner å stige, for da retter de raseriet mot innvandrerne. I dokumentaren "Reaksjoner på innvandring" ser vi at en pakistansk butikk blir bombet og at en vietnamesisk far blir overfalt. Jeg mener at utviklingen når det gjelder integrering har gått bra, spesielt når man ser at flere og flere innvandrere tar utdanning og tilpasser seg den norske kulturen. Rasisme har det også blitt mindre av ettersom flere og flere kommer i kontakt med innvandrer som gjør at fremmedfrykten og fordommene forsvinner og dermed også rasismen som er en resultat av fordommene og fremmedfrykten. Men når det skjer alvorlige hendelsen som i angrepet på Charlie Hebdo i Paris kan det gi en oppsving til rasisme. 

Kilder:
http://no.wikipedia.org/wiki/Vietnamkrigen
Grimnes, Øhren, Eriksen, Wiig, Ertresvaag, Eliassen & Skovholt - "Tidslinjer 2" - Aschehoug - 2008
http://no.wikipedia.org/wiki/Innvandrere_i_Norge

Hansa og Simon