lørdag 22. november 2014

Konsentrasjonsleirene

1) Hvilke grupper ble sendt til konsentrasjonsleirene?Jøder, sigøynere, homoseksuelle, politiske fanger, kriminelle, andre religiøse som Jehovas Vitner og asosiale (funksjonshemmede, alkoholikere, prostituerte og andre med ulike etnisitet) ble sendt til konsentrasjonsleirene.
2) Hvor mange omkom?
Omtrent 9-11 millioner mennesker omkom i konsentrasjonsleirene. Ca. 6 millioner av dem var jøder.


3) Hva var forskjellen på Sachsenhausen og Auschwitz?
I Sachsenhausen var de fleste fangene tyske politiske fanger og asosiale. Sachsenhausen var ikke en utrydningsleir, men en interneringsleir. Auschwitz var en utrydningsleir og de fleste fangene var jøder. I denne leiren ble mange sendt til gasskamre hvis de ikke kunne arbeide. I tillegg var det i denne leiren at Josef Mengele utførte sine umenneskelige eksperimenter på fangene.

SACHSENHAUSEN

AUSWITZ

JOSEF MENGELE

4) Hvordan forklarte de tyske soldatene seg etter krigen?
De tyske soldatene forklarte senere at de ikke hadde valg ettersom de hadde risikert å bli sent til konsentrasjonsleirene hvis de sa noe imot. I tillegg hevdet mange at de ikke visste hva som skjedde i konsentrasjonsleirene enn at det var vanlige arbeidsleirer.



KILDER:

  • http://no.wikipedia.org/wiki/Sachsenhausen
  • http://no.wikipedia.org/wiki/Auschwitz
  • http://no.wikipedia.org/wiki/Josef_Mengele

Hansa og Simon

søndag 2. november 2014

DDR - Deutsche Demokratische Republik

1) Hva skjedde med Tyskland etter andre verdenskrig?
Etter andre verdenskrig ble Tyskland delt i fire deler som ble styrt av seierherrene USA, Storbritannia, Frankrike og Sovjetunionen. I tillegg ble også Berlin delt i fire soner. På mange måter ble Tyskland delt i to deler; Øst- og Vest-Tyskland; Berlinmuren var det sterkeste symbolet på skillet mellom Øst- og Vest-Tyskland. På den ene siden opplevde folk frihet, mens på den andre siden ble de spionert og undertrykt.

Berlinmuren
2) Hvorfor ville ikke Stalin at Tyskland skulle bygges opp igjen etter krigen?
Stalin ville for det første forhindre at Tyskland skulle få makten og dermed en trussel igjen ettersom Moskva hadde blitt angrepet to ganger under krigen, og i tillegg ville Stalin at Øst-Tyskland skulle bli straffet og betale store krigserstatninger.
3) Hva var hovedforskjellene på Vest-Tyskland og Øst-Tyskland?
Den store hovedforskjellen på Vest- og Øst-Tyskland var at det var forskjellige ideologier som styrte; i Vest-Tyskland var demokrati, mens Øst-Tyskland var kommunistisk. I Vest-Tyskland gjorde okkupasjonsmaktene sitt beste for å gjenoppreise Tyskland, mens i Øst-Tyskland ville Sovjetunionen straffe Øst-Tyskland. I Vest-Tyskland gikk økonomien oppover og folk kjøpte hvitevarer og nøyde seg med friheten, mens i Øst-Tyskland var viktigste prioritet å holde ting under kontroll og bygge opp Sovjetunionen.


4) Hvorfor ble Berlinmuren bygget?
Berlinmuren ble bygget som sovjetisk forsøk på å forhindre de vestlige okkupasjonsmaktene forsøk på å påvirke folket i Øst-Tyskland. Myndighetene i Sovjetunionen ville ikke at menneskene i Øst-Tyskland skulle se hvor bra de på Vest-Tyskland hadde slik at de skulle bli fristet til å gå over på Vest-Berlins side.
5) Hva er STASI?
STASI var etteretningspolitiet og det politiske politiet i Øst-Tyskland. STASI var en undertrykkende og overvåkende instans for kommunistene. Målet deres var å overvåke alle sider ved innbyggerne og slå ned på eventuelle motstandere. 



6) Hva menes med Glasnost og Perestrojka?
Perestrojka er det russiske ordet for økonomisk utvikling, og betyr omstrukturering av Sovjetunionens økonomi, mens Glasnost er ordet for åpenhet i økonomien. Begge begrepene ble lansert av Mikhail Gorbatsjov som forandring av Sovjetunionens politikk.
7) Hvorfor ble Berlinmuren åpnet?
Det var to årsaker til murens fall; en av årsakene var det sterke presset fra befolkningen om å innføre reisefrihet. Da muren ble bygd så ble familier skilt og folk ville reise og flytte tilbake med sine kjære. Den andre grunnen var den økende flukten fra Øst-Tyskland til Vest-Tyskland. Flere og flere prøvde å ta seg over til Vest-Tyskland men de ble ofte skutt eller fanget, men en dag gikk veldig mange over og da lot vaktene dem krysse muren uten å gjøre noe.


Kilder:
Grimnes, Øhren, Eriksen, Wiig, Ertresvaag, Eliassen og Skovholt - Tidslinjer 2 - Aschehoug - 2008